
Sestavine
- 1 kg prekajene šunke
- 500 g gladke moke
- 1 kocka svežega kvasa
- 300 ml mleka
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlički soli
- 100 ml olja
- 1 jajce
Navodila za pripravo
Šunko celo potopimo v vodo, zavremo in nato na zmernem ognju kuhamo slabo uro. Med tem časom pripravimo testo. V moki naredimo jamico kamor dodamo kvas, sladkor in toplo mleko ter pustimo, da se naredi kvasec. Na rob vsujemo žličko soli in prilijemo olje ter vse skupaj zgnetemo v gladko in mehko testo. V toplem prostoru pokrito vzhajamo do dvojnega volumna. Nato testo tanko razvaljamo in na sredino postavimo kuhano šunko. Iz vseh strani jo dobro zavijemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pokrijemo s peki papirjem in pečemo 1 uro pri 180 °C. Zadnjih 10 minut šunko odkrijemo, da se po vrhu lepo, zato zapeče. Ko jo vzamemo in pečice jo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo počivati, da ostane skorja mehka.







