Šunka v testu

Sestavine

  • 1 kg prekajene šunke
  • 500 g gladke moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 300 ml mleka
  • 1 žlička sladkorja
  • 2 žlički soli
  • 100 ml olja
  • 1 jajce

Navodila za pripravo

Šunko celo potopimo v vodo, zavremo in nato na zmernem ognju kuhamo slabo uro. Med tem časom pripravimo testo. V moki naredimo jamico kamor dodamo kvas, sladkor in toplo mleko ter pustimo, da se naredi kvasec. Na rob vsujemo žličko soli in prilijemo olje ter vse skupaj zgnetemo v gladko in mehko testo. V toplem prostoru pokrito vzhajamo do dvojnega volumna. Nato testo tanko razvaljamo in na sredino postavimo kuhano šunko. Iz vseh strani jo dobro zavijemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pokrijemo s peki papirjem in pečemo 1 uro pri 180 °C. Zadnjih 10 minut šunko odkrijemo, da se po vrhu lepo, zato zapeče. Ko jo vzamemo in pečice jo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in pustimo počivati, da ostane skorja mehka.